Pretraži

E-kolegije
Nastavnike

Filtriraj


Akademska godina


Izbornik

Naziv kolegija
Fiziologija i patofiziologija

Vrsta studija
Stručni prijediplomski
ECTS bodova

Jezik kolegija
Hrvatski
Kolegij vidljiv
Da

Opis kolegija

Osnovni ciljevi kolegija FIZIOLOGIJA I PATOFIZIOLOGIJA jesu omogućiti studentu da primjenom prethodno stečenih znanja usvoje nova znanja o osnovnim fiziološkim i patofiziološkim aspektima organizma. Nastava se izvodi u obliku predavanja (ukupno 38 sati) što kolegiju nosi 2 ECTS boda. 

Cilj kolegija je upoznati studente s osnovnim životnim funkcijama i određenim bolesnim stanjima kako bi stekli bazično znanje za razumijevanje fizioloških i patofizioloških mehanizama, koji djeluju na razini cijelog organizma, odnosno pojedinih organskih sustava. Cilj je stjecanje bazičnog znanja za razumijevanje fizioloških i patofizioloških procesa u organizmu, te lakše savladavanje predmeta kliničke medicine i razumjevanje potrebe primaljske skrbi. Pojedinačne funkcije nastoje se pritom objasniti na molekularnoj razini, te na razini organizma kao cjeline. 

Na kraju kolegija Fiziologija i patofiziologija pretpostavlja se da će svaki student : 

1. Znati opisati glavne fiziološke i patofiziološke procese na nivou stanice, organskih sustava i organizma kao cjeline.

2. Znati normalne funkcije svih organskih sustava ljudskog organizma: kardiovaskularnog, hematopoetskog, lokomotornog, dišnog, probavnog, uropoetskog, imunološkog, endokrinog i živčanog sustava.

3. Znati i razumjeti međusobne odnose pojedinih organskih sustava u zdravog čovjeka i kako se oni mijenjaju u bolesti 

4. steći osnovna znanja za interpretaciju općih obrazaca reagiranja organizma 

5. znati principe osnovnih funkcijskih testova i prepoznati odstupanja od normalnih vrijednosti 

6. znati principe osnovih patofizioloških stanja


Student je obavezan pripremiti gradivo o kojem se raspravlja.