Search

E-courses
Teachers

Filter


Academic year


Menu

E-course title
Osnove tehnologije hrane

Study programme
Undergraduate professional studies
ECTS

E-course language
Croatian
The course is visible
Yes

Professor
Full name
Nada Vahčić
Assistent
Full name
Course description
Prehrambena tehnologija je primijenjena znanstvena disciplina koja se bavi kemijskim, biokemijskim, fizičkim, fizikalno-kemijskim i biološkim svojstvima hrane. Korijeni prehrambene tehnologije sežu u daleku prošlost; raznovrsni postupci konzerviranja i prerade i metode današnjih vrlo sofisticiranih procesa bili su poznati od davnina, npr. sušenje plodova i žitarica, primjena niskih temperatura, dimljenje, soljenje i sl., kao i oni koje danas nazivamo biotehnološkim postupcima (različite fermentacije). Studenti će kroz kolegij upoznati osnovna načela procesnog inženjerstva u preradi hrane životinjskog i biljnog podrijetla, osnovne procese konzerviranja i prerade hrane, upoznati tehnološku opremu u proizvodnji i preradi hrane i ambalažu za prehrambene proizvode te uvjete čuvanja pojedinih namirnica. Detaljnije će se upoznati sa suvremenom tehnologijom proizvodnje i prerade hrane najzastupljenije u prehrani poput: mesa i mesnih prerađevina, ribe, mlijeka i mlječnih prerađevina naročito fermentiranih mliječnih proizvoda i sireva, voća, povrća i proizvoda od voća i povrća, žitarica, brašna i njihovi proizvodi, ulja i masti, margarina i njima sličnih proizvoda, alkoholnih i bezalkoholnih pića, konditorskih proizvoda i dr.