Pretraži

E-kolegije
Nastavnike

Filtriraj


Akademska godina


Izbornik

Naziv kolegija
Medicinski tekstil

Vrsta studija
Sveučilišni diplomski
ECTS bodova
3

Jezik kolegija
Hrvatski
Kolegij vidljiv
Da

Nositelji kolegija
Ime i prezime
Maja Somogyi Škoc
Izvođači nastave
Ime i prezime
Opis kolegija

Studenti će steći saznanja o vrstama, svojstvima i zahtjevima na tekstilije koje se koriste kao medicinski tekstil u medicini, zdravstvu i higijeni, potaknuti će se svijest o njihovoj važnosti za ljudsko zdravlje i uopće dobrobiti čovječanstva.

Studenti će se upoznati s različitim vrstama medicinskih tekstilija, metodama ispitivanja i specifičnim zahtjevima na uporabu.

  • Dobivanje spoznaja o važnosti medicinskog tekstila, njegovom utjecaju na ljude i produljenje životnog vijeka.
  • Spoznaja važnosti uloge vlakana kroz njihova svojstava za ciljanu uporabu bez štetnih posljedica za medicinski tekstil za izvantjelesnu uporabu i ugradbene materijale.
  • Dobivanje saznanja o važnosti i mogućnosti sterilizacije medicinskih tekstilija.
  • Spoznaja važnosti antimikrobnog tekstila, antitrombogenog, biorazgradivog, antidekubitnog i sl.
  • Spoznaja mogućnosti projektiranja medicinskog tekstila ovisno o krajnjoj uporabi (kirurški konac, umjetne žile i dr.).
  • Dobivanje spoznaja o nužnosti korištenja propisanih metoda i postupaka ispitivanja medicinskih tekstilija. 
  • Dobivanje znanja o važnosti daljnjeg rasta i razvoja medicinskog tekstila i njegovom utjecaju na cjelokupno čovječanstvo.
  • Spoznaja mogućnosti povezivanja daljnjeg rasta i razvoja kroz povezivanje tekstila, medicine i elektrotehnike u sustavu liječenja i nadzora teških bolesnika. 

Predmet je izborni predmet i nije vezan za pojedini studijski program, nego može pružiti korisne spoznaje i kompetencije svim studentima tekstilnog studija. Dobivanje spoznaja o tome da je medicinski tekstil jedna od najvažnijih grana tehničkog tekstila, koja je u neprestanom rastu i razvoju. Bez medicinskog tekstila niti jedan oblik medicinske skrbi ne bi bio moguć.