Pretraži

E-kolegije
Nastavnike

Filtriraj


Akademska godina


Izbornik

Naziv kolegija
Radiološki uređaji

Vrsta studija
Stručni prijediplomski
ECTS bodova

Jezik kolegija
Hrvatski
Kolegij vidljiv
Ne

Nositelji kolegija
Ime i prezime
Klaudija Višković
Izvođači nastave
Ime i prezime
Opis kolegija

Poštovani studenti prve godine Studija radiološke tehnologije!

Dobro došli u e-kolegij Radiološki uređaji!

Radi se o vrlo važnom, temeljnom kolegiju za studente Studija radiološke tehnologije koji moraju savladati osove građe, svrhe i instrumentacije uređaja koji se koriste u radiologiji, nuklearnoj medicini i radioterapiji.

Kroz ovaj kolegij studenti će biti upoznati s principima rada, dijelovima, svrhom i osnovnim postavkama funkcije uređaja za radiografiju, multifunkcinalnih radioloških uređaja, uređaja za dijaskopiju, specijalnih rendgenskih uređaja, ultrazvučnog uređaja i uređaja za magnetnu rezonanciju. Osim toga upoznati će karakteristike i principe rada i uptrebe uređaja za scintigrafiju, PET/CT-a i SPECT uređaja u nuklearnoj medicini.

Savladati će osnove principa rada i građe uređaja za radioterapiju i radiokirurgiju. Povezanost različitih modula, princip razmjene digitalnog slikovnog materijala i principe pohrane doznati će putem lekcija o PACS (Picture Archiving and Comunication System) i RIS (Radiology information System) sustavima te telemedicni. Biti ćete upoznati s primjenom alata umjetne inteligencije u radiološkoj tehnologiji.

Želim Vam ugodan i dinamičan postupak učenja i dobre ocjene na kraju semestra.

S poštovanjem,

Doc. dr. sc. Klaudija Višković, dr. med.

specijalist radiologije-subspecijalist ultrazvuka