Pretraži

E-kolegije
Nastavnike

Filtriraj


Akademska godina


Izbornik

Naziv kolegija
Ekonomika iskorištavanja broda

Vrsta studija
Preddiplomski sveučilišni
ECTS bodova
0

Jezik kolegija
Hrvatski
Kolegij vidljiv
Da

Nositelji kolegija
Ime i prezime
Ivica Šegulja
Izvođači nastave
Ime i prezime
Opis kolegija

Upoznavanje studenata s temeljnim zakonitostima eksploatacije iskorištavanja broda.

Osnovni cilj kolegija je upoznati studente s područjem kojim se bavi EKONOMIKA ISKORIŠTAVANJA BRODA, te kroz vježbe primijeniti to znanje na konkretne slučajeve u praksi.

Sukladno cilju, koncipirani su zadaci i sadržaj kolegija na način da se primjenom osnovnih ekonomskih zakonitosti pokušava objasniti poslovanje brodara i svih subjekata u pomorsko prijevoznoj usluzi.EKONOMIKA ISKORIŠTAVANJA BRODA.  Definicija, predmet istraživanja, aplikacija znanstvenih i teoretskih spoznaja u praksi.

OSNOVE EKONOMIKE. Teorija troškova: pojam troškova, vrste, mjesta i nosioci troškova, fiskni i varijabilni troškovi.

KALKULACIJE. Mjerenje poslovnog rezultata. Uspješnost poslovanja i mjerila uspješnosti, produktivnost, ekonomičnost, rentabilnost.

TEHNIKA ISKORIŠTAVANJA BRODA. Ekonomski i tehnološki kriteriji koji definiraju različite vrste morskog brodarstva. Putničko brodarstvo, slobodno, linijsko, tankersko brodarstvo.

FORMIRANJE VOZARINA U MORSKOM BRODARSTVU. Pojam i vrste vozarina. Značajke i formiranje vozarina u pojedinim vrstama djelatnosti morskog brodarstva.

TROŠKOVI POMORSKOG PRIJEVOZA. Definicija troška i utroška. Vrste troškova u morskom brodarstvu. Fiksni i varijabilni troškovi. Granični troškovi. Model ukupnih troškova putovanja broda.

OPTIMIZACIJA TROŠKOVA PUTOVANJA BRODA.

POKAZATELJI USPJEŠNOSTI POSLOVANJA U MORSKOM BRODARSTVU. Produktivnost rada. Ekonomičnost poslovanja. Rentabilnost poslovanja. Optimalna veličina i brzina broda s aspekta ekonomičnosti i rentabilnosti.