Pretraži

E-kolegije
Nastavnike

Filtriraj


Akademska godina


Izbornik

Naziv kolegija
Veterinarstvo

Vrsta studija
Preddiplomski stručni studij
ECTS bodova
0

Jezik kolegija
Hrvatski
Kolegij vidljiv
Da

Nositelji kolegija
Ime i prezime
Tatjana Tušek
Izvođači nastave
Ime i prezime
Damir Alagić
Opis kolegija

Veterinarstvo je obvezni predmet studenata stručnog studija Poljoprivreda, studijskog usmjerenja Zootehnika. Predmetom je obuhvaćen opći dio kojem je svrha upoznati studente sa čimbenicima i uzročnicima koji utječu na zdravstveni status životinja te obaveznim mjerama sanitacije. Nadalje, primjenu obaveznih zakonskih mjera vezanih za pojedine zarazne i nametničke bolesti.

Poglavljem o reprodukciji obuhvaćena je hormonalna aktivnost organizma sisavaca, U.O., sinhronizirani estrus , embriotransfer te porođaj i moguće komplikacije i posljedice. U gradivo je uključena i komparacija konvencionalnog i ekološkog uzgoja te homeopatski pristup liječenju.

CILJ PREDMETA: Osposobiti studente da samostalno mogu procijeniti zdravstveni status domaćih sisavaca i peradi te pravovremeno ukazati na zdravstvene probleme i obavijestiti nadležne službe. Prosuditi reproduktivni status životinja i koristiti pravilno rasplođivanje u uzgoju uz dobivanje optimalnog broja vitalne mladunčad. Procijeniti smještajne uvjete životinja i njihov utjecaj na zdravstveni status domaćih sisavaca i peradi te riješiti probleme vezane uz držanje životinja.