Pretraži

E-kolegije
Nastavnike

Filtriraj


Akademska godina


Izbornik

Naziv kolegija
Genetika ponašanja

Vrsta studija
Diplomski sveučilišni
ECTS bodova
0

Jezik kolegija
Hrvatski
Kolegij vidljiv
Ne

Nositelji kolegija
Izvođači nastave
Ime i prezime
Opis kolegija

Cilj  kolegija je da studenti nauče o kompleksnoj interakciji genetskog ustroja i okoline na oblikovanje i ispoljavanje ljudskog ponašanja.
U uvodnom dijelu ponoviti će se osnovni koncepti u genetici, kao što je nasljeđivanje jednostavnih i složenih karakteristike (traits). Dio kolegija biti će posvećen opisu metodologije u bihevioralnoj genetici i vrstama pristupa u istraživanjima na ljudima i životinjama.  Opisati će se na koji način genetske predispozicije utječu na okolinu, te na koji način okolina utječe na gene. U drugom dijelu kolegija govoriti će se o mentalnim oboljenjima i na koji način su one posljedica interakcije gena i okoline.
Predavanja će se kombinirati sa studentskim prezentacijama recentnih znanstvenih radova koji na najbolji način prezentiraju metodologije koje se koriste u genetskim istraživanjima i koji su znatno pridonijeli razumijevanju određenih mentalnih poremećaja.
Naglasak ovog kolegija biti će na istraživanjima kod ljudi, sa kratkim osvrtom na važnost istraživanja na vinskim mušicama