Pretraži

E-kolegije
Nastavnike

Filtriraj


Akademska godina


Izbornik

Naziv kolegija
Diplomski rad (Giacometti)

Vrsta studija
Diplomski sveučilišni
ECTS bodova
0

Jezik kolegija
Hrvatski
Kolegij vidljiv
Da

Nositelji kolegija
Ime i prezime
Jasminka Giacometti
Izvođači nastave
Ime i prezime
Tanja Grubić Kezele
Opis kolegija

Glikemijska homeostaza proizlazi iz niza regulacijskih puteva glukoze na izvanstaničnoj i unutarstaničnoj razini. Dobava glukoze u organizmu odvija se putem endogenih i egzogenih izvora te se apsorbira putem cirkulacije i distribuira u različita tkiva stimulirana inzulinom. Sustav prijenosa glukoze iz cirkulacije u ekstrahepatična tkiva kao što su skeletni mišići, masno tkivo i mozak ključan je u održavanju normalne razine glukoze u organizmu.

Sve je više dokaza koji upućuju na zatajenje tkiva u patofiziologiji multiple skleroze (MS). Međutim, postojeća literatura gotovo da ne opisuje razvoj intolerancije za glukozom kao pokazatelja rizika u bolesnika s MS. Pretkliničko ispitivanje MS na modelu eksperimentalnog autoimunosnog encefalomijelitisa (EAE) koristiti će se u istraživanju translokacije GLUT4 u skeletnih mišića štakora.

Ovo istraživanje će dovesti do novih i učinkovitih saznanja o mogućim terapeutskim metama koje će se koristiti u budućim strategijama liječenja MS, ali I ostalim neurološkim poremećajima kod kojih neuroinflamacija ima važnu ulogu.