Pretraži

E-kolegije
Nastavnike

Filtriraj


Akademska godina


Izbornik

Naziv kolegija
Prapovijest i stara povijest Bliskog istoka i Egipta

Vrsta studija
Vrsta studija nije upisana
ECTS bodova
0

Jezik kolegija
Hrvatski
Kolegij vidljiv
Da

Nositelji kolegija
Ime i prezime
Lucijana Šešelj
Izvođači nastave
Ime i prezime
Opis kolegija

1.) Prapovijest. Rana otkrića i razvitak spoznaja o postanku ljudske vrste. Razvoj prvobitnih društvenih zajednica i primitivnih društava. Rane kulture i arheološka periodizacija. Razvitak ranog neolitika, te počeci razvoja civilizacije na primjeru Bliskog istoka.

2.) Kroz kronološku podjelu prati se razvoj bliskoistočnih civilizacija i Egipta. Osobiti naglasak je stavljen na Mezopotamiju i genezu stra­ti­fi­ci­ra­nog druš­tva, grada i države. Fenomen Uruka, ranodinastičko i akadsko doba; III. dinastija Ura, te razvoj egipatske države.

3.) Doba teritorijalnih država kada dolazi do širenja visokih kultura, gradova, državnog ustroja i pisma. Starobabilonska država i kodifikacija zakona, Hamurabi. Asirska trgovina u Anadoliji. Grad-država Mari. Zlatno doba Egipta u srednjem kraljevstvu. Dokumenti iz Fayuma.

4.) Doba velikih carstava i moćnih vladara. Novo kraljevstvo u Egiptu, Hetitsko carstvo, država Mitani, Babilonsko i Asirsko carstvo. Kon­ti­­nu­i­te­ti (Egipat, Babilonija, Asirija) i promjene na prijelazu iz 2. u 1. tisućljeće (željezo, alfabet, ka­ra­vanski promet na devama i novi značaj nomadizma). Novi narodi: Iranci na is­to­ku, Ara­mej­ci, Feničani, Hebrejci na zapadu.

5.) Fenomen gradova-država na Levantu i značenje luka i pomorstva za širenje visokih civilizacija s Bliskog istoka na Zapad.

6.) Perzijsko carstvo i problemi upravljanja golemim i etnički šarolikim teritorijima.