Pretraži

E-kolegije
Nastavnike

Filtriraj


Akademska godina


Izbornik

Naziv kolegija
Društveno neprihvatljivo ponašanje

Vrsta studija
Vrsta studija nije upisana
ECTS bodova
0

Jezik kolegija
Hrvatski
Kolegij vidljiv
Da

Nositelji kolegija
Ime i prezime
Tajana Ljubin Golub
Izvođači nastave
Ime i prezime
Ema Petričević
Opis kolegija

NASTAVNI SADRŽAJI:

1.      Što je društveno neprihvatljivo ponašanje. Poremećaji ophođenja (uzroci i posljedice). Poremećaji prkošenja i suprotstavljanja (uzroci i posljedice). Odnos uzroka i posljedica – psihičkih, emocionalnih, tjelesnih. Analiza uzroka i posljedica: sa zdravstvenog/medicinskog stajališta, sa stajališta odgojne zapuštenosti, sa stajališta društvene/socijalne neprilagođenosti pa time i neprihvaćenosti. Vidljive i nevidljive posljedice: odbacivanje, ponižavanje, zastrašivanje, izoliranje, pogrešno socijaliziranje, uskraćivanje emocija i zaštite, zlostavljanje (tjelesno i psihičko).

2.      Okolnosti i okruženja unutar kojih se odvija društveno neprihvatljivo ponašanje. Obitelj, škola (nastavnici, učenici), mediji, radno mjesto, ulica... Oblici društveno neprihvatljivog ponašanja: nasilje ili agresija (nad djecom, ženama i u svim segmentima društva); netolerancija i nerazumijevanje; verbalni delikti i konflikti; ovisnosti (droga, alkohol...); delinkvencija (maloljetnička); kriminalitet (sankcioniranje); incestuozni odnosi; pedofilija; silovanje (tjelesno i psihičko); odvajanje od obitelji zbog loših ili opasnih odnosa.

3.      Reakcije na društveno neprihvatljivo ponašanje. Strah, stres, nedostatak samopouzdanja, depresija... Kako prepoznati, otkriti i fizički se približiti takvom čovjeku. Kako doprijeti do tih ljudi u emotivnom smislu i kako im pomoći.

4.      Znanja i znanosti koje mogu pomoći. Psihološka znanja. Znanja iz područja odgoja i obrazovanja (predškolski i obiteljski odgoj). Znanja iz defektologije (special education). Medicinska znanja (ginekološka, pedijatrijska, psihijatrijska). Specifične informacije iz područja socijalnog rada. Pravna znanja (zakon o obitelji, roditeljska prava i dužnosti).

5.      Osiguranje humanog razvoja za obrazovnu populaciju. Analiza odnosa preventive i kurative (stručne i društvene). Analiza odnosa altruizma i egoizma. Poticanje emocionalnih, moralnih, intelektualnih vrijednosti. Poticanje kritičnosti, analitičnosti, odgovornosti (ono što nedostaje). Razvoj civilnog i civilizacijskog društva: migracije i demografske promjene koje pak rezultirajušarolikim pristupom životu – odatle posljedice.