Pretraži

E-kolegije
Nastavnike

Filtriraj


Akademska godina


Izbornik

Naziv kolegija
Upoznavanje glazbene baštine

Vrsta studija
Preddiplomski sveučilišni
ECTS bodova
0

Jezik kolegija
Hrvatski
Kolegij vidljiv
Da

Nositelji kolegija
Ime i prezime
Nives Tomašević
Izvođači nastave
Ime i prezime
Katica Burić
Opis kolegija

Kolegij Upoznavanje glazbene baštine namijenjen je studentima koji uglavnom nisu glazbeno obrazovani pa njegov sadržaj obuhvaća nekoliko tematskih cjelina o glazbi, a u svrhu što šireg uvida u pojavnost glazbe. Studenti će, tako, kroz nastavna predavanja, brojne audio i audio-vizualne primjere ali i terenska predavanja  upoznati:

  • osnovne podjele glazbeno-stilskih razdoblja (od korijena glazbe, preko prvih višeglasja, pojave svjetovne glazbe, renesanse, baroka, klasike, romantizma, glazbe 20. st, jazza)
  • glazbenu prošlost Zadra (glazbena kultura u 19. st. tzv. 'Zlatno doba' zadarske glazbene kulture)
  • glazbenu terminologiju kako bi se osposobili za vlastiti rad na takvoj građi.
  • različite vrste glazbenih informacija i dokumenata te djelatnost glazbenih odjela u narodnim knjižnicama (razvoj glazbenih zbirki, funkcija i ustrojstvo glazbenog odjela itd.).

 

Kroz seminarske radove studenti će se dotaknuti i tzv. popularne i 'tradicijske' glazbe. 

Kroz kolegij, studenti će se upoznati s brojnim knjigama o glazbi domaćih i stranih autora, enciklopedijama, zbornicima, časopisima..., starijom literaturom, ali i najnovijim uratcima, te s audio-vizualnim djelima najraznovrsnijih žanrova, a u cilju stvaranja  kritičkog 'pogleda' na različita izdanja.

 Također, uz rad na izvornim materijalima (muzikalijama iz 19. st., kao i ostaloj starijoj građi (plakati, letci i dr.) studenti će imati priliku upoznati vrstu građe koja ima specifične korisnike te zahtjeva specifičnu obradu, opis itd.

Time će se pružiti osnova na kojoj studenti mogu intenzivnije i kvalitetnije koristiti spomenutu građu, biti adekvatan 'vodič' za korisnike te razvijati i poticati razinu stručnosti u njenoj obradi, čuvanju i zaštiti.